kanel

Nu visas inlägg taggade med kanel.

julkyckling

I år dök 1:a advent upp nästan som en överraskning. För första gången har jag inte hunnit sätta upp alla stjärnor i fönstrena och inte heller är det ordning och reda i huset snarare kaos som vi envist försöker hålla begränsad till övervåningen men som sprider sig vare sig man vill eller inte. Vi håller på med ett 15-spel med sovrummen till förmån för egna rum till barnen och på bekostnad av mitt dressingroom. Nåja lite tid för matlagning kläms trots detta in i schemat mellan målning och spackling och julen som närmar sig sakta men säkert ger ny inspiration till matlagningen. En väldigt lyckad julkryddad kyckling, med kanel, nejlikor och apelsin, serverad med en löjligt god apelsinsås, mathavre och stekta champinjoner blev resultatet för en del av inspirationen och fick högt betyg av hela familjen.

  • 1 färsk kyckling
  • 1 stor apelsin
  • ~10 hela nejlikor
  • kanel
  • salt
  • vitpeppar
  1. Fyll kyckingen med apelsinklyftor (skölj apelsinen ordentligt först) och några nejlikor.
  2. Gnid in kycklingen med rejält med kanel, salt och lite vitpeppar.
  3. Stoppa kycklingen i en stekpåse (eller kör utan), klipp ett litet hål i hörnen och knyt igen.
  4. Tillaga kycklingen på 175-200°C i ca 45-60 min.

Sås

  • 1 liten schalottenlök
  • ½-1 dl Castaño Dulce (eller liknande)
  • kycklingskyn
  • 2dl grädde
  • vetemjöl
  • vatten
  1. Finhacka löken och stek mjuk i smör.
  2. Tillsätt Castaño Dulce och låt koka ner tills nästan knäckig känsla.
  3. Tillsätt kycklingskyn och grädden.
  4. Red av med en toppredning av mjöl och vatten.

Taggar: , , ,

Långlagad fläskkarré med plommon och kanel

Mat som sköter sig själv över dagen under tiden att man är på jobbet. Klart beroende famkallande !

Efter att ha provat att långlaga älggryta på låg temperatur i ugnen så kom turen till en hederlig fläskkarré med ben. Lite frysta plommon (ifrån sommarens skörd), kanelstänger och äpplen fick göra sällskap i grytan. Resultatet blev mycket lyckat.

Receptidé:

  • Fläskkarré med ben
  • ~6-8 urkärnade plommon
  • två äpplen (intrid marie)
  • Några kanelstänger
  • Salt, peppar
  • Vatten
  1. Idéen är enkel. Stek fläskkarréen så att den får stekyta.
  2. Lägg i plommon, äpplen och kanel. Salta och peppra rejält.
  3. Häll på vatten så att det knappt täcker köttbiten och ställ in den med lock på  i ugnen på ca 90º ca 8-9 timmar.
  4. Ta ut och gör en sås på delar av skyn och servera med t.ex. potatis.

Taggar: , , ,

Chokladbollar i juletid

Chokladbollar i juletid

Chokladbollar är alltid gott och uppskattas av de flesta. för min del var det evigheter sedan jag gjorde chokladbollar och har med en smarrig chokladboll i handen väldigt svårt att förstå varför.

Till adventsfirandet i helgen gjorde vi en laddning med chokladbollar enligt klassiskt recept men tillsatte dessutom en matsked kanel. Bollarna fick helt enkelt en liten touch av jul och blev riktigt goda.

Taggar: , , ,

cinnamon and raisin bagels

Visst är det något magiskt med bagels?
Själv tycker jag att bagels till frukosten ger mig en skön känsla av helg.

Förra helgen bakade vi bagels i mängder. Vi provade två olika recept och sedan även en blandning av dessa. Vårt gamla favoritrecept har nu förfinats.
Naturligtvis kan de göras med olika smaksättningar. Vi gjorde ”vanliga” och med sesamfrön samt en omgång med kanel och russin.

16-20st

  • 450ml kokande mjölk
  • 100g smör
  • 50g socker
  • 30g jäst
  • en nypa salt
  • 2 ägg
  • 800g vetemjöl (alternativt t.ex 1/3 fullkornsdinkel och 2/3 siktat dinkel)
  • 6dl mjölk
  • (2msk kanel och 2dl russin)
  1. Blanda kokande mjölk med smör och socker. Låt svalna till rumstemperatur.
  2. Blanda i jäst.
  3. Tillsätt salt och äggvita och blanda sedan ner mjölet.
  4. Knåda i 5min.
  5. Låt jäsa 1h
  6. Knåda och dela degen i 16-20 bitar
  7. Rulla delarna till 20cm och forma till bagels (hålen skall vara stora)
  8. Sätt ugnen på 200grader
  9. Jäs 10-20min
  10. Koka bullarna 2-3minuter i vatten med aningen socker i.
  11. Grädda i 20 minuter

koka bagels  

Servera gärna lätt rostade med färskost.

Taggar: , , , ,