hybridost

Nu visas inlägg taggade med hybridost.

Rochebaron

Den senaste fredagsosten i ordningen var en fransk hybridost Rochebaron.

Rochebaron är en mjuk ost gjord på komjölk som kommer ifrån Auvergne i södra frankrike.

Det är en riktigt krämig ost med stänk av blåmögel i. Ytan är grå av de smakliga mögelsvamparna och osten har en tydlig smak av blåmögel men utan att förlora sig till blåmögelostlandet helt. Det är en synnerligen lyckad blandning av krämig vitmögelost och ädelost.

Denna ost ackompagneras troligen lämpligast med något lättare dessert vin. Det fuktiga varma vädret gjorde det helt omöjligt att tänka sig de röda varianterna och alldeles försent slog det mig att något vitt dessertvin kanske kunde funkat. Istället blev det ett kallt vitt vin om jag inte minns helt fel en Gewurstraminer. Osten förtog vinet en aning men det var inte oangenämt.

Taggar: , , ,