champagne tilltugg

Nu visas inlägg taggade med champagne tilltugg.

DSC_3910

Helgen närmar sig med stormsteg. Jag bjuder er här på små läckra tilltugg med getost och potatis att pigga upp i novembermörkret med. Enkelt men ljuvligt gott till lite champagne eller annat gott mousserande. 

Potatis och getost:

  • 1 stor bakpotatis
  • getost (liten rulle)
  • kryddgrönt

Skiva bakpotatisen i 5 mm skivor. Använd gärna mandolin för att få dem lika tjocka. Skär ut t ex rektanglar ur skivorna. Stek eller fritera. Låt rinna av. Salta. Lägg på en tunn skiva getost och dekorera med kryddgrönt.

Taggar: , , ,

Getost med blåbärsmarmelad

Veckans fredagsost förvandlades till en lördagsost av olika anledningar men det viktiga är ju att et blir ost ;-)

En enkel President Saint Maure getost tillsammans med crostini och blåbärsmarmelad smaksatt med rosmarin.  Det var verkligen en perfekt kombination och kräver därför sitt eget inlägg. 

Denna lilla crostini med getost och blåbärsmarmelad gissar jag skulle vara perfekt tillsammans med champagne eller något torrt gott mousserande vin alternativt ett vitt vin kanske en sauvignon blanc eller chablis.

Taggar: , , , , , ,

spett med jordgubbar och mozzarella Rågbrödssnittar med brie toast med laxsnurror Ljumma ostsnibbar

I samband med en födelsedag under semestern så bjöd mina föräldrar på en lättare sommarbuffé innan tårtan. Buffén bestod av:

  • Spett med jordgubbar och mozzarella
  • Rågbrödssnittar med brie
  • Toast med laxsnurror fyllda med örter och färskost (se även laxrullar med getostfyllning)
  • Ljumma ostsnittar

Receptet på ljumma ostsnittar kommer ifrån min moster och har serverats från och till i familjen under de senaste 20 åren.

Ljumma ostsnittar:

  • 6 skivor formfranska
  • 125g smör (mjukt)
  • 300g riven ost typ gréve
  • 1-2 riven lök
  • 1 pressad/riven vitlöksklyfta
  • 1ägg
  • 1krm salt
  • en gnutta cayennepeppar
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda alla ingredienser.
  3. Bred på ett tjockt lager på varje skiva bröd.
  4. Grädda iugnen 10-15minuter
  5. Skär varje brödbit i 4 rutor och servera!

Taggar: , , , , , ,

 

I lördags var det en strålande dag på många vis. Dels var det fantastiskt väder och dels fyllde jag år och det vankades god mat.  Kvällens firande började utomhus med champagne och italieninspirerade tilltugg. På bordet dukades det upp:

  • Två sorters lufttorkad korv (spansk fuet)
  • Två sorters italiensk lufttorkad skinka
  • Spett med jordgubbar och mozarella
  • Grön olivtapenad
  • Cashewnötsröra
  • Grisini
  • Crostini

Nåja om vi ska vara petiga så var ju inte allt italienskt utan Champagnen var fransk, som ju champagne är (i detta fall en Bollinger Special Cuvée) och både jordgubbarna och korven var spanska….

Champagnen passade funkade ypperligt till tilltuggen. Behöver jag säga att det kändes riktigt bra att fylla år. =)

Till varmrätten blev det buffé med känsla av italien. Fortsättning följer…

  

Taggar: , , , , , ,