blå vättern

Nu visas inlägg taggade med blå vättern.

Brostorps blåmögelost Blå vättern

December rullar på i högsta fart och äntligen har skrivbordet och datorn intagit en någorlunda lämplig plats i huset efter ett evigt flyttande mellan rum mitt i diverse målnings och renoveringsarbeten. Precis innan omflyttningen av möbler och skrivbord började så avnjöts två svenska blåmögelostar.

Ifrån gårdsmejeriet Brostorp , som startade med att producera ostkakor en gång i tiden, kommer Brostorps blåmögelost. En snygg ost. Svart/grå med vitt innanmäte. Det är en ost av komjölk med tydlig mögelsmak och toner av champinjon. Smaken är relativt mild med smakrik. Osten är fast i konsistensen.

Utmärkta tillbehör är torkade fikon, ”fikonkaka” eller plommonmarmelad. Det Kaliforniska McManis Petit Sirah avnjöts till och passade riktgit bra.

Blå vättern ifrån Löt gårdsmejeri i Vikingstad är en getost. Snygg även denna. Gillar den lite mörka tonen på osten. Känns tyvärr som att den passerat mognads stadiet. Mycket amoniaktoner och den får inte mig på fall. Kanske är det mognaden eller kanske så är jag och Blå vättern inte helt kompatibla. Denna gång håller jag mig till Brostorps blåmögelost men hoppas få prova en blå vättern i bättre skick i framtiden. Kanske är Brostorps blåmögelost en kandidat till julbordet?

Brostorps blåmögelost

Taggar: , , , , ,