Länge har jag tyckt att köttfärslimpa låter torrt och tråkigt, säkert har jag ätit både en och annan torr sådan genom åren, så när min man envisades med att laga köttfärslimpa så var min entusiasm begränsad (för att inte säga nästan obefintlig). Denna långlagade köttfärslimpa överraskade och omkullkastade hela min uppfattning av köttfärslimpor. Så fantastiskt saftig och smakrik att även en såsinbiten skåning som jag skulle kunna äta den utan sås. Nyckeln till saftigheten ligger i bacon och tillagning på låg temperatur.

Makens saftiga köttfärslimpa:

 • 1 kg nötfärs
 • 4 st soltorkade tomater
 • 150 gr fetaost
 • 2 dl havregryn
 • 1 krm svartpeppar
 • 1 tsk salt
 • 4 dl mjölk
 • 1 pkt bacon
 1. Tärna tomater och fetaost.
 2. Blanda samman nötfärs, tomater, fetaost, havregryn, mjölk, peppar och salt. Blanda väl.
 3.  Klä en brödform med bacon. Häll i färsblandningen. Sätt in i frysen.
 4. Sätt in den frusna köttfärslimpan i ugnen på 90 grader. Åk till jobbet. Ta ut köttfärslimpan ur ugnen. Mät temperaturen i mitten, så att den är färdig (om du inte litar på temperaturen i ugnen).
 5. Skiva och servera med pasta och kokade ärtor.

 Just denna gång så förbereddes limpan någon dag tidigare och frystes in ogräddad. Naturligtvis går det att göra den utan att frysa in den först.

Taggar: ,

 1. Fröken Dill’s avatar

  Aha, det är SÅ man får den saftig! Skulle gärna laga köttfärslimpa, men det är inte riktigt en rätt anpassad för två personer. Kanske dags att bjuda in syskonbarnen. Jag tror detta är precis en sån rätt den skulle älska…

 2. Hanna’s avatar

  Oj, så god den låter! Gillar kommentaren om att du kunde äta den utan sås trots att du är skåning, har inte insett det sambandet tidigare, att jag är såsoman för att jag är skåning, men det ligger något i det!

 3. Christine i Frankrike’s avatar

  Vilken innertemp skall det vara när den är färdig?

 4. Annika’s avatar

  Så smart! Nuförtiden långlagar jag ju i CrockPot, och inte i vanlig ugn, men jag börjar givetvis genast fundera på hur man skulle kunna omsätta detta i CrckPot-variant…kul tips!

  Själv älskar jag köttfärslimpa, och förknippar den enbart med de saftiga exemplar min mamma tillagade under min uppväxt. Torr köttfärslipa har jag faltiskt endast äiti vid ett tillfäle, och då var det jag själv som var boven i dramat. Jag lagade en för liten limpa. De ska vara generöst tilltagna; minst ett kilo.

  Och, fröken Dill, kalla skivor at köttfärslimpa är ett fantastiskt gott smörgåspålägg. Dessutom kah man ju frysa in halva limpan till ett senare tillfälle? Eller ha med i lunch lådan ;-) ?

 5. Emilia’s avatar

  Jag har aldrig lagat köttfärslimpa och inte varit så förtjust i det heller. Men denna ser verkligen god ut och värt ett försök!