I höstas gjorde vi en angenäm bekantskap med en för mig tidigare okänd ost, Petit fiancées de Pyrenées. Ett ovanligt långt namn på en ost kan man tycka, men låten inte namnet avskräcka detta är verkligen en ost för alla kittostälskare.

Petit fiancées de Pyrenées är en kittost gjord på  opastöriserad getmjölk och härstammar ifrån Ariège i franska Pyrenéerna.  Den har en fantastisk kittostsmak och med sin krämighet var den helt oemotståndlig. Den är inte lika kraftig i smaken som en Reblochon, som sägs vara något av en förebild för osten, istället tyckte jag att den påminde om den fantastiska osten Livarot.

Taggar: , , ,

  1. Johan Gondol’s avatar

    Alltid ett nöje att höra av dig mme, Sofia. Jo, Le Petit Fiancée är i sina bästa stunder verkligen en utmärkt koncentrerad liten ost. Får man fråga var du hittade ditt exemplar? Och framför allt, när på hösten du gjorde det? Själv har jag nämligen, beroende på årstid, kunnat notera ett alldeles särskilt omväxlande smakdjup hos Le Fiancée, mer påtagligt än hos andra gårdsproducerade kittisar. Från Reblochon- eller rentav Port Salutlikt loja till Maroillesartat adstringenta har de varit, trots att mognadsgraden varit pass densamma, och stundom också tillverkaren.

  2. chezsofia’s avatar

    Just detta exemplar avnjöts i början av oktober och kom från Bengtssons ost i Helsingborg. Kan smakrikheten stämma med dina analyser? Vilken tid på året har du upplevt den smakrikast?