Falsk gåslever 

För den som funderar efter något gott och lyxigt till alla hjärtans dag så kanske denna falska gåsleverpastej kan vara något. Falsk gåslever är ett enkelt och väldigt gott substitut till den äkta varan gåslever. Den enda nackdelen är att det är svårt att göra små mängder av den men det är väl ett lyxproblem i sig.

Denna gång var det min käre man som stog för tillagningen och receptet är taget ut ”Koka Soppa på Fysik” av Hans-Uno Bengtsson och Jan Boris-Möller.

  • 500g kycklinglever
  • 600 g smör
  • 1/2 dl tokaji
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk vitpeppar
  1. Mal kyckliglevern 2 gånger.
  2. Smält smöret.
  3. Låt allt stå framme (möjligen i vattenbad) tills båda är mellan 20 och 25 grader varma.
  4.  Häll den malda levern i en matberedare eller en mixer.
  5. Tillsätt tokaji, salt och peppar.
  6. Tillsätt det smälta smöret i en fin stråle medan du mixar.
  7.  Häll upp i en brödform och ställ in i en kall ugn med temperaturen på 90 grader.
  8. Ta ut ut ignen när pastejen är 65 grader. Sätt in i kylen.

Servera på hårt tunnbröd, med smörstekta äppeltärningar med kanel och sultanrussin.

Vi drack Royal Tokaji, 5 Puttonyos, 2006 till.

Taggar: , ,

  1. Annika’s avatar

    Vilket kul recept! Jag lånar det rakt av, med hänvisnig till dig – så klart.

    Alltid lika kul att läsa det du skriver, även fast det inte är så ofta som jag som läsare skulle önska ;-) .

  2. chezsofia’s avatar

    Tack Annika! Klart att du får låna receptet. Bloggande går verkligen i vågor här..